Vad är en nischbank?

En nischbank är en bank som har valt att specialisera sig på ett visst område inom ett visst område. Det kan röra sig om aktie- och fondhandel, lägre räntor eller erbjuda kreditkort till låginkomsttagare. Det dyker upp allt fler och nischbanker allt eftersom folk väljer att lämna storbankerna.

Gemensamt för de flesta nischbanker är att de sällan har fysiska kontor du kan besöka, utan all kundkontakt sker via internet eller telefon. För en del nischbanker är just detta deras nisch, att all kontakt exempelvis sker på nätet och på så vis kan de hålla kostnaderna nere.

Hitta olika nischbanker

Idag finns det många olika nischbanker att välja på för dig som konsument. Det här är en stor fördel för dig eftersom du då kan välja en bank som kan ge fördelar inom just det området du är intresserad av.

Olika nischbanker i Sverige:

  • Bank Norwegian
  • Avanza
  • Nordnet
  • Ikano Bank
  • Ica Banken

Bank för dig med låg inkomst

Det kan vara svårt att få en beviljad ansökan om kreditkort med låg inkomst, och då kan det absolut vara värt att vända sig till en nischbank. Bank Norwegian är en nischbank som erbjuder både kreditkort och lån till dig som har låg inkomst.

Bank Norwegian är dessutom en nischbank i dubbelbemärkelse, inte enbart är deras strategi att vara flexibla med sina riktlinjer, du samlar dessutom poäng som du sedan kan använda hos flygbolaget Norwegian.

Nischbanker med fokus på fond- och aktiehandel

Avanza och Nordnet är två nischbanker i Sverige som har valt att rikta sitt fokus på fond- och aktiehandel, och har dessutom lyckats väldigt bra. För många är dessa två banker de självklara valet att gå till när det är dags att börja investera i aktier eller fonder.

Dessa nischbanker, och kanske speciellt Avanza är en mycket modern bank som hela tiden är i ständig utveckling. De använder sig bland annat av AI för att du som kund ska få en bättre användarupplevelse.

Genom att använda dig av Avanza eller Nordnet för ditt fond- och aktiesparande behöver du inte oroa dig över att de tar ut extra avgifter för dig som kund för att kunna finansiera andra delar av sin bank, som du inte är intresserad av. Som en del storbanker kan göra.

Nischbanker med fokus på digital kundkontakt

Det finns en del nischbanker som egentligen inte har någon speciell nischstrategi, förutom att de har valt att sköta all kundkontakt digitalt. Exempelvis Ica Banken och Ikano Bank är två sådana nischbanker.

Fördelen med en sådan nischbank är att de kan hålla kostnaderna nere, jämfört med om de har fysiska bankkontor du som kund kan besöka, eller till och med om kundkontakten skulle skötas via telefon.

Lämna en kommentar