Investeringar via Crowdfunding

Vad är crowdfunding?

Det är vanligt att företag får investeringar från ett eller två företag eller privata investerare. Ibland är det fler, kanske fem, men vanligt är att det håller sig under den siffran. Men när det kommer till crowdfunding så skiljer det sig markant. Det är visserligen fortfarande en investering, men det innebär att det är flertalet personer som investerar i en produkt. Där av namnet crowd – som betyder folkmassa. Istället för att ett, eller några få, företag investerar så görs det av många privatpersoner.

 

Donationer, förskottsbetalning eller investering

Det finns olika typer av crowdfunding. Det kan röra sig om rena donationer från personer som känner att dom vill göra något bra och bidra med sina pengar. Det kan till exempel handla om en familj som har drömmar om att starta ett företag men att ekonomin inte räcker till och att de inte vill ha investerare för att de behöver alla pengar de tjänar, eller något helt annat.

Det går även att göra en investering via crowdfunding. Vanligt är att man investerar mindre summor vid crowdfunding, så då blir även ägarskapet i företaget mindre. För investeringar brukar det vara en fast summa man måste investera så att det inte blir för små och allt för många olika investerare. Ett annat sätt för nystartade företag att få investeringar är via en inkubator.

En annan typ av crowdfunding är förskottsbetalning, där beställaren vanligtvis får vänta ganska länge på produkten. Detta göra företag som har en produkt, men inte har pengar för att finansiera tillverkning av produkten. Då kan man gå ut på en crowdfunding sida och informera om att man kommer skapa en produkt, men att man måste komma upp i en viss summa av beställningar först. När denna summa är uppnådd tillverkas produkten och skickas ut. På detta sätt finansierar företaget sig själva med beställningar.

 

Hur startar man en crowdfunding?

Om du vill samla in pengar till ditt företag via en crowdfunding så görs det vanligtvis på internet. Kanske har du en freemium ide men behöver kapital. Det finns några olika sidor som är uppbyggda enbart för crowdfunding av dess olika sorter.

Du får skriva en beskrivning av företaget och dess ide, och även om du själv om du önskar. Många som söker donationer via crowdfunding väljer att skriva om sig själva och sin historia för att fler människor ska förstå varför de behöver pengar. När de kommer till de personer som vill ha investerare är det viktigare med mer information om själva företaget och dess ideer.

 

Crowdfunding är en bra indikator

Crowdfunding är inte bara ett bra sätt att hitta investerare eller donationer, utan det är även ett bra sätt att se om produkten är populär. Vill många personer finansiera produkten är det mest troligt en bra produkt som kommer att bli populär även på marknaden. Är det inga som vill investera i produkten kan det vara dags att tänka om. Det kan vara produkten i sig som är fel eller småsaker som namnet eller paketeringen.

 

 

Lämna en kommentar