Vad är fintech?

Vad är Fintech?

Fintech är ett samlingsnamn för den senaste IT-tekniken som finns inom finansvärlden. Finansiella tjänster kombineras med den senaste och mest innovativa mjukvaran som finns på marknaden.

Mer om Fintech

Fintech står egentligen för financial technologi och är ett begrepp som används inom finansvärlden. Det man syftar på med fintech är innovativa IT-teknologiska lösningar som löser problem inom finansvärlden.

Fintech bolagen förser alltså finansbranschen med innovativa mjukvarulösningar och det här är verkligen något som har hjälp finansbranschen framåt. Fintech är en växande bransch där fler och fler bolag dyker upp eftersom efterfrågan på deras produkter ökar.

En del fintech bolag startar med hjälp av Crowfunding eller riskkapital då de är för innovativa för att en vanlig bank ska våga investera i dem.

Lista över populära fintech bolag:

  • Fortnox
  • Shopify
  • PayPal
  • Swish
  • Klarna
  • Anyfin
  • Lendify

Fortnox

Fortnox är ett fintech bolag som har gjort underverk för egenföretagare. Har du ett eget företag krävs det enlig lag att du bokför alla transaktioner som sker i företaget. Du får göra det själv, men då behöver du veta vad du gör. Tidigare var bokföring mycket krångligt och det krävdes i princip att du tog hjälp av en redovisningsbyrå – detta har Fortnox ändrat på.

Fortnox erbjuder bokföringstjänster så enkla att du kan sköta din bokföring själv, mycket tack vare att du kan koppla dina fakturor till din bank och sedan få dem automatiskt återkopplade och bokförda i Fortnox.

Bolaget vänder dig även till redovisningsbyråer, och i Fortnox kan både du och din kund arbeta, vilket innebär att kunden får bättre insyn i sitt eget företags ekonomi samtidigt som du kan hålla koll på att bokföringen faktiskt blir rätt.

Fortnox grundades i Växjö 2001 men det tog många år innan bolaget verkligen slog igenom. VD för Fortnox är sedan januari 2020 Tommy Eklund.

Ett liknande företag är Bokio, som är en freemiumtjänst. Vilket innebär att det är helt gratis att använda för din bokföring, men du kan köpa tilläggstjänster om du önskar.

Shopify

Shopify är en plattform för e-handel och över en miljon företagare världen över använder sig av plattformen. Precis som Fortnox har hjälpt företagare att ta hand om sin egen bokföring, har Shopify hjälpt företagare att starta och driva sin egen e-handel. Du behöver inte längre vara en programmerare eller ha avancerade IT-kunskaper för att kunna ha en webbshop.

Oavsett vilken bransch du befinner dig i, är Shopify ett bra alternativ för din webbshop och de har flera olika prisplaner för att passa både mindre och större företag.

Företaget startades av fem personer men har idag över 5 000 medarbetare världen över.

PayPal

Idag har nog de allra flesta hört talas om PayPal som är en digital tjänst för att föra över pengar, ta emot pengar samt göra betalningar online. En sådan tjänst brukar kallas för e-plånbok eller e-wallet internationellt. PayPal har inte riktigt slagit igenom med samma kraft som i många andra länder världen över.

PayPal grundades i Kalifornien i USA redan 1998 och en av grundarna var Elon Musk. Företaget har idag cirka 18 500 anställda, vilket säger något om deras storhet.

Anledningen till att PayPal inte slog igenom i Sverige på samma sätt är svårt att säga, men troligtvis för att det har varit enkelt och säkert att göra kortbetalningar online länge och sedan kom även Swish och underlättade penningöverföringar rejält.

Swish

Swish är något som har underlättat penningöverföringar privatpersoner emellan riktigt rejält i Sverige. Tidigare kunde banköverföringar ta flera dagar om sändaren och mottagaren hade olika banker, samt att du var tvungen att få tag på ett krångligt bankkontonummer med tillhörande Clearingnummer.

Med Swish går överföringen på direkten oavsett bank och allt du behöver är mottagarens mobiltelefonnummer.

Från en början var Swish endast till för transaktioner mellan privatpersoner, men med tiden har även företag kunnat börja använda Swish. Många använder idag Swish som betalmedel när de gör onlineköp men även på en del affärer och restauranger.

Som företagare är det enkelt eftersom du slipper handskas med kontanter och kortterminaler. Det har också motverkat penningtvätt då många har slutat betala småsummor kontant och istället betalar med Swish, som aldrig kan användas anonymt.

Klarna

Även Klarna är ett svenskt fintech bolag som har underlättat både för privatpersoner och för företag. Bolaget tillhandahåller betallösningar för e-handelsföretag och erbjuder både direktbetalningar och fakturalösningar.

Klarna erbjuder kunder att handla först och betala sedan, utan att behöva betala någon ränta. Vill du delbetala något via Klarna går även det bra, men då förekommer ränta.

Klarna grundades 2005 i Stockholm och har idag 10 % alla marknadsandelar av all e-handel i norra Europa.

Anyfin

Anyfins mål är att hjälpa svenskar få en bättre ekonomisk hälsa och har en mycket smart app att som hjälper privatpersoner att få kontroll över sin ekonomi.

De har flera olika produkter som kan hjälpa dig med din ekonomi på flera olika sätt, alla självklart helt digitala. Anyfin är verkligen ett mycket bra exempel på hur fintech bolag verkligen kan göra stor skillnad och hjälpa privatpersoner med det ekonomiska.

Exempelvis hjälper Anyfin dig att jämföra alla dina abonnemang och prenumerationer, för att du ska kunna få syn på vad du verkligen betalar för. Du kan också blockera dig själv från att ta krediter med Anyfin.

De har också en tjänst som heter räntesänkaren som hjälper dig att sänka dina räntor.

Innan du tar ett lån eller en kredit rekommenderas du alltid att jämföra ränta med Sambla för att få en så bra deal som möjligt. Sambla är ett annat fintech bolag.

Lendify

Lendify är en fintech bolag som utmanar storbanker och andra låneaktörer på marknaden genom att låta privatpersoner investera sina pengar genom lån till privatpersoner. Genom att flytta makten ifrån storbolagen blir det bättre villkor både för dig som lånar och för dig som investerar.

Lendify grundades 2014 och har under åren vuxit sig stora och vunnit många utmärkelser. 2018 hamnade de på en lista över topp 100 fintech bolag globalt. Både 2019 och 2020 har de fått utmärkelser för att ha Sveriges nöjdaste kunder.

Lämna en kommentar