Solcellsteknik

Solcellesteknik har funnits länge, men det har däremot inte alltid varit så effektivt. På grund av detta har solceller fått ett dåligt rykte om att det inte går att förlita sig helt på solceller, trots att det idag visst gör det. I början när solcellerna kom var de stora och klumpiga, och trots dess stora storlek skapade de inte så mycket energi. Forskningen och tekniken går framåt vilket har resulterat i att solcellerna är väldigt bra idag. De är både mindre, samt att de tar upp mer solljus och på så sätt skapar mer energi. Men det finns ändå plats för förbättringar, och detta är något som många företag arbetar aktivt med.

 

Vad är tunnfilmssolceller?

Precis som det låter så är tunnfilmssolceller solceller som är tunna. De är så tunna och mjuka att de till och med går att rulla om de framställs på detta sätt. Detta gör denna typ av solcell ypperlig för att applicera precis vart som helst. Det finns även mindre ark som är perfekta att ha med när man campar. Egentligen behövs det en så stor solcell att man inte kan bära med sig den, men i och med att tunnfilmssolceller går att rulla så går denna typ att ha med sig.

Det går även att ha tunnfilmssolceller på båtar. De skapas då i ett mjukare och gummiliknande material som till och med går att gå på. Det ska inte användas på golvet då de inte bör trampas på allt för mycket, men det går bra att ha dem på ställen där du bara går ibland. Ett perfekt sätt för att alltid ha el när du är ute och åker båt.

 

Soltak – fördelar och nackdelar

Soltak är gjort av takplattor med integrerade solceller. Detta gör att det på avstånd inte ens syns att det är solceller på taket. Solceller är annars ganska stora och inte så jättesnygga, vilket gör att många väljer bort solceller trots dess fördelar. Solcellstak är ett bra alternativ för den som tänker mer på det estetiska och väljer bort solceller av det skälet. Solcellstak fångar även upp mycket mer sol eftersom att det är på hela taket, och inte bara på vissa ytor som vanliga solceller är.

 

Nackdelar

En nackdel med soltak är att de inte tätar lika bra som ett vanligt tak. Det kan vara ett problem för oss i Sverige där vi har mycket nederbörd och vintrar där snön ligger på taken i längre perioder. Detta går dock att lösa genom att lägga en takfilm under. En annan nackdel är priset. I och med att det är många små plattor, och de är byggda både för att vara effektiva samt snygga så blir även priset därefter. Det är dyrt att byta ut sitt vanliga tak mot ett soltak, men om du ändå ska byta ut taket och vill ha solceller så är det det bästa alternativet.

Soltak är ett stort framsteg inom solcellstekninken. Detta har gjort att fler personer vill skaffa solceller vilket är mycket positivt. Ju fler som visar intresse desto mer arbete kommer att läggas ner för att skapa det allra bästa soltaket som är optimerat för alla väder.

 

Verkningsgrad för solceller

Det går att försörja ett helt hus av bara solceller. Det viktigaste i sig är då inte själva solcellen, utan kapaciteten att lagra energin. För detta krävs det ett batteri. Batterierna som krävs för att kunna lagra mycket energi är relativt stora, men de är en viktig del. Utan ett bra batteri så kommer hushållet mer eller mindre bara ha el på soliga dagar och inte på kvällar och nätter. På vintern kan det behövas el från en elleverantör för att täcka upp för de korta dagarna. Detsamma gäller för elbilar, batteriet måste vara kraftfullt för att få en lång körsträcka.

Solceller tar upp solstrålar även när det är molnigt. Hur mycket sol som fångas upp beror på hur pass molnigt det är. När det är lätt molnighet kommer cirka 20 till 50 % av solens strålar fram. Är det ett tjockare molntäcke är det så lite som 5 till 10 % av solstrålarna som tränger sig igenom. Det är detta som gör det så viktigt med ett bra batteri. Då kan energi från andra dagar användas när det är molnigt ute.

 

Framtiden för solceller

Solcellers verkan och utformning är det inget fel på idag, även om det ständigt förbättras. Det stora problemet är det dyra priset som är för både solceller och batteriet. Det företag arbetar som allra mest med idag är att komma på hur detta ska kunna göras billigare för att kunna nå ut till flera kunder.  Att investera i solceller är en god ide vilket du kommer tjäna pengar på i längden. Men det är en stor engångskostnad, vilket gör att många inte vill eller har råd att skaffa solceller. Målet är att göra solceller tillgängligt för alla.

Lämna en kommentar