Elbilsteknik
Elbilar skiljer sig inte särskilt mycket från en vanlig bil förutom drivmedlet. Vanliga bilar drivs på diesel eller bensin, medans elbilar drivs på el.
Det finns även hybridbilar som drivs på både el och bensin, eller diesel. Dessa bilar gör att bilen alltid går att köra eftersom att det bara tar någon minut att tanka. Bilen brukar använda batteriet när man åker i lägre hastigheter, för att sedan gå på bensin när man kommer upp i högre hastigheter. Detta gör det till en bra bil för den som kör mycket i stan och står i köer. Utsläppen minskar och det drar inte någon bensin vilket det annars gör när man startar och stannar mycket.
Körsträcka för elbilar
Det största problemet med elbilar är körsträckan. En vanlig bil kan man köra mer eller mindre hur långt som helst. Tar bensinen slut är det bara att stanna och tanka, vilket bara tar några minuter, och sedan kan man köra vidare. Tar batteriet slut på en elbil är det ett större projekt för att kunna köra vidare. En elbil laddas med elektricitet. I ett vanligt uttag kan det ta närmare 10 timmar att ladda bilen fullt. Dock finns det snabbladdare där bilen kan ladda fullt på bara ett par timmar, men dessa finns långt ifrån överallt.
De flesta elbilarna har idag en körsträcka på 25–40 mil per full laddning. Som jämförelse är det ganska exakt 40 mil mellan Stockholm och Sälen. Så nog tar man sig en bra bit trots allt. Att använda en elbil i vardagen är inga som helst problem eftersom att du då i praktiken kan ladda den varje dag, även om det inte behövs. Men att åka på roadtrip med en elbil är i dagsläget inte optimalt.
Tesla har längst körsträcka
Tesla är den kändaste elbilen och också den elbilen med längst räckvidd. Med en Tesla kommer du cirka 10 mil längre än med andra elbilar. Runt 50 mil kan en Tesla färdas i en hastighet på 100 kilometer i timmen. Går hastigheten ned och det är mycket nedförsbackar så räcker batteriet i ytterligare några mil.
Batterier i elbilar – en viktig del
Många avstår idag från att köpa elbilar då de vill kunna använda bilen utan att stanna för laddstopp i flera timmar. Faktum är att batteriet i elbilarna räcker ungefär dubbelt så långt nu som de gjorde i början, så mest troligt kommer räckvidden att öka markant även i framtiden.
En annan sak som är i full gång är utvecklingen av snabbladdningar. Redan idag finns det teknik för att ladda en elbil full på cirka 30 minuter. Men detta är dyrt och måste utvecklas mer för att kunna bli hållbart. Men detta är en viktig sak som skulle kunna göra att elbilar tar ännu mer marknad. 30 minuter ha nog de flesta tid att vänta, speciellt om dessa laddare placeras i anslutning till affärer eller restauranger.
Solceller på taket
Det diskuteras om elbilar med solceller på taket. Detta skulle kunna betyda att bilen laddar sig själv samtidigt som man kör, eller står parkerad. Det skulle vara revolutionerande om det blev tillgängligt. Men som det ser ut idag är det tyvärr lite för svag el som kommer från solceller som är så pass små att de får plats på ett biltak. Men med all säkerhet kommer detta att kunna utvecklas i framtiden med rätt solcellsteknik.